Почистване на бензинови дюзи

Професионално Машинно почистване с ултразвук на бензинови дюзи / инжектори за град Пловдив

Ние от Камекс Ауто разполагаме с последно поколение професионална машина за диагностика, профилактиране и почистване на горивни дюзи.

запази час за проверка и почистване на бензинови дюзи на телефон: 0888 504 861

Довери се на Камекс Ауто - Bosch Service за Пловдив. Свържете се с нас и получете актуална оферта за почистване на бензинови дюзи/инжектори на вашият лек автомобил или бус.

Връзка с нас
почистване на бензинови дюзи Пловдив

Машината за почистване и отпушване на бензинови дюзи, с която разполагаме в Камекс Ауто е подходяща както за масовите инжектори, така и за тези от по-съвременни агрегати като GDI и FSI инжектори на ауди-фолкс ваген груп, и най-новите пиезо дюзи с директно впръскване(piezo GDI).

Преди самото ултразвуково почистване дюзите се тестват на стенд,  който имитира работата на двигателя при различни натоварвания и така се установяват проблемните зони. След процедурата задължително инжекторите се тестват отнова за да сме сигурни, че са възтановили първоначално заложените от производителя показатели.

стенд на замърсени и запушени бензинови дюзи преди почистване с ултразвук

стенд на замърсени бензинови дюзи преди почистване с ултра звук

стенд на бензинови дюзи след ултразвуково почистване

стенд на почистени с ултра звук бензинови дюзи

защо е важно бензиновата дюза да бъде чиста

Инжекторите участват пряко в подаването на гориво към цилиндъра когато е директно впръскване или в смукателния колектор когато е многоточково впръскване. Производителите на автомобили изработват този елемент така, че да впръсква горивото възможно най-ефективно, а не просто да излива горивото. Благодарение на инжекционната система има идеално смесване на частиците бензин с въздуха. Това води до пълно изгаряне на горивната смес, икономия на гориво, по-малко вредни емисии и по-висока мощност на двигателя.

Когато инжекторите се замърсят, а в последствие и запушат двигателя работи нестабилно и губи първоначалните си характеристики. Компютъра на автомобила често не записва този проблем като неизправност, Check Engine не светва в началните етапи на запушването, водачът на превозното средство може да разбере, че има проблем с бензиновите инжектори по някой от следните симптоми:

Признаци за замърсени бензинови дюзи

 • Двигателя създава усещане за прекъсване при рязко подаване на газ.
 • Детонации в двигателя, смукателите и изпускателната система
 • Активиране на check engine – автомобила влиза в авариен режим
 • Колебания на оборотомера при запалване на празен ход
 • Прекъсвания при подаване на газ.
 • Увеличен разход на гориво.
 • Намалена мощност и динамика на двигателя
 • Трудно палене на автомобила.
 • Миризма на неизгорял бензин

защо се замърсяват и се налага да се почистват бензиновите дюзи

Горивният филтър без значение колко е скъп има пропускателна способност до 10 микрона, но пропускателната способност на бензиновата дюзата е доста по малка, устройството на този елемент включва и филтър. Когато частица по голяма от 1 микрон попадне в горивния поток тя може да заседне в пулверизатора на инжектора с течение на времето те се натрупват и довеждат до запушване на дюзите, а от там и до проблеми.

Много често запушване на горивни дюзи се наблюдава при двигатели, работещи на газ или метан причината е непостоянния поток от гориво в течна фаза, които да отмива и разтваря замърсяванията от маслени пари и фин прах.

Технологията за производство на инжектори е наложена от няколко десетилетия и е много напреднала, те са предвидени да издържат милион цикли, но дори и самите производители на дюзи( пример BOSH) препоръчват периодично почистване на този елемент на 3 години или 40 000 километра, а при зареждане на гориво с ниско качество, какъвто е случаят в България, дори и по-често.

Когато забележите симптомите, споменати по рано не е необходимо да чакате до последно и да рискувате закупуването на нови части и ремонт на ключови компоненти на двигателя. Най-добре е да прибегнете превантивно до почистване на инжекторите преди да са се запушили.

Последствията от ненавременно взети мерки за профилактиране на замърсени или запушени дюзи могат да доведат до излишни и скъпо струващи ремонти. Повреждане на ламбда сондата, свещи, бубини, скъсяване на експлоатационния период на катализатора. Възможно е дори да блокира самият двигател поради навлизане на неизгорял бензин в маслото, което влошава смазочните му свойства.

Как се почистват бензиновите дюзи

Съществуват два метода за почистване на бензинови дюзи.

Химически, чрез добавяне на различни добавки към горивото. Предимството на този метод е че не се налага демонтаж на инжекторите, но той има по скоро превантивни функции, да се избегне отлагането на нагари по дюзата. Проблемът при този метод, е че ако вече има отложени нагари по инжектора може да се отделят и  да запушат пулверизатора на бензиновата дюза и в крайна сметка да се влоши още повече работата на двигателя.

Ултразвуково почистване на бензинови дюзи

При този метод се налага демонтаж на инжекторите и поставянето им на специална машина със стенд за тест на бензинови дюзи. Ултра звуковото почистване на бензинови дюзи е препоръчително да се използва при силно замърсени и запушени дюзи.

В Камекс Ауто Bosh Car service за град Пловдив разполагаме с последно поколение професионална машина за ултразвуково почистване на бензинови дюзи със стенд имитиращ работата на двигателя при различни натоварвания. Възможността за тест по време на самото почистване гарантира 100% възстановяване на първоначалните характеристики на инжектора . Задължително след почистване на бензинови инжектори препоръчваме подменя на горивния филтър на вашия автомобил.

Процесът по почистване или отпушване на бензиновите дюзи с ултра звук трае от час до няколко часа, в зависимост от индивидуалното състояние на инжекторите на вашият автомобил.

Ако се нуждаете от тестване и ултразвуково почистване на инжекторите на вашият автомобил можете да се свържете с нас от тук.

 

Какви са ползите добре почистените горивни дюзи

 • Понижен разход на гориво
 • Удължаване експлоатационния период на двигателя
 • Спестяване на разходи по закупуване на нови дюзи
 • Равномерна работа на двигателя
 • Забавяне на окислението на маслото на двигателя
 • Понижаване на вредните емисии (много важен показател за новите правила при годишен технически преглед)
 • По лесно палене при зимни условия

 

Call Now Button